Banner-Logo

1. Η γνώση των παγκόσμιων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης

Μαθησιακό Αποτέλεσμα

Η γνώση των παγκόσμιων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης

Δραστηριότητα:

Ξεκινώντας με τα παγκόσμια ζητήματα - Η τάξη μας αντιπροσωπεύει το 100 %

Διάρκεια 45 λεπτά
Απαιτήσεις αίθουσας Τα θρανία πρέπει να μετακινηθούν προς τις πλευρές του δωματίου για να κάνουν χώρο για τη δραστηριότητα. Οι μαθητές πρέπει να κινούνται γύρω από το δωμάτιο. Θα πρέπει να υπάρχει μία καρέκλα για κάθε μαθητή.
Στόχος εκμάθησης
 • Οι νέοι αναπτύσσουν την κατανόησή τους για τα κοινωνικά, πολιτικά και αστικά ζητήματα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο πλαίσιο.
 • Οι νέοι κατανοούν τη σημασία του να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις δημοκρατικές διαδικασίες και κατανοούν τις διάφορες μορφές της πολιτικής δέσμευσης.
Βήμα προς βήμα περιγραφή της δραστηριότητας
0.00 1. Γράψτε τα ονόματα των έξι ηπείρων σε έξι μεγάλα κομμάτια χαρτί και βάλτε τα στο πάτωμα γύρω από το δωμάτιο. Οι ήπειροι είναι:
Αφρική
Βόρεια Αμερική
Νότια Αμερική
Ασία
Ευρώπη
Ωκεανία
5.00 2. Ο παγκόσμιος πληθυσμός: Οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό του κόσμου, με τον καθένα από αυτούς ένα ακριβές ποσοστό (για παράδειγμα, αν υπάρχουν δέκα μαθητές, κάθε πρόσωπο αντιπροσωπεύει το 10 τοις εκατό). Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα συζήτησης, ζητήστε από τους εκπαιδευόμενους να σταθούν δίπλα από τις ηπείρους με τρόπο που να αντανακλά τους αριθμούς των πληθυσμών που ζουν εκεί.
Όταν οι μαθητές ολοκληρώσουν, να τους δείξετε τα πραγματικά ποσοστά και να τους ζητήσετε να επανατοποθετήσουν τον εαυτό τους, αν αυτό είναι δυνατό. Οι στατιστικές είναι με βάση τα στοιχεία για το 2013.
Αφρική - 16%
Βόρεια Αμερική - 8%
Νότια Αμερική - 6%
Ασία - 57%
Ευρώπη - 11%
Ωκεανία - 1%
Τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε;
15.00 3. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ): Ρωτήστε τους μαθητές αν γνωρίζουν τι είναι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). Να τους εξηγήσετε αν δεν ξέρουν (να αναφέρεται στη συνολική αξία των αγαθών που παράγονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε ένα μέρος - συνήθως μια χώρα, αλλά θέλουμε να δούμε ηπείρους εδώ). Ζητήστε από κάθε μαθητή να πάρει μια καρέκλα, λέγοντάς τους ότι οι καρέκλες αντιπροσωπεύουν το ΑΕΠ. Ζητήστε τους να τοποθετήσουν τις καρέκλες δίπλα από κάθε ήπειρο με τρόπο που να αντανακλά το ΑΕΠ αυτής της ηπείρου σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, εάν οι μαθητές πιστεύουν ότι η Ασία έχει το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα πρέπει να τοποθετήσουν μισές από τις καρέκλες δίπλα από το χαρτί που αντιπροσωπεύει την Ασία. Όταν καταλήξουν σε συμφωνία, επιστρέφουν στις ηπείρους που στάθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του πληθυσμού. Και πάλι, να διορθώσετε τα λάθη τοποθετώντας τις καρέκλες στις σωστές θέσεις.
Και πάλι, αυτά τα στατιστικά στοιχεία, παρέχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και είναι από το 2013.
Αφρική US $ 2.6 τρισεκατομμύρια
Βόρεια Αμερική ΗΠΑ $ 20.3 τρισεκατομμύρια
Νότια Αμερική ΗΠΑ $ 4.2 τρισεκατομμύρια
Ασία US $ 18.5 τρισεκατομμύρια
Ευρώπη ΗΠΑ $ 24.4 τρισεκατομμύρια
Ωκεανία US $ 1.8 τρισεκατομμύρια
Στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να καθίσουν στις καρέκλες που διατίθενται στην ήπειρό τους. Ποιες είναι οι αντιδράσεις τους σε αυτό;
25.00 4. Παγκόσμια πείνα: Ρωτήστε τους μαθητές αν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι στον κόσμο πεινούν. Τι νομίζουν ότι είναι η πείνα; Πόσα γεύματα και σνακ τρώνε κάθε μέρα; Πόση ώρα παίρνει προτού να αισθανθούν πεινασμένοι; Εξηγήστε ότι ο επίσημος ορισμός της πείνας είναι να μην έχεις αρκετό φαγητό για να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενέργειας - και ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο σήμερα είναι πεινασμένοι.
Οι μαθητές πρέπει να αποφασίσουν πόσοι άνθρωποι (σε εκατομμύρια) είναι πεινασμένοι σε κάθε ήπειρο, και γράψτε τον αριθμό σε ένα post-it (θα μπορούσαν να το κάνουν αυτοί ατομικά ή σε ομάδες). Εναλλακτικά θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποιο είναι το ποσοστό του πεινασμένου πληθυσμού της κάθε ηπείρου. Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσουν τις αυτοκόλλητες σημειώσεις τους δίπλα από τις διάφορες ηπείρους.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του FAO έχουν ως εξής:
 • Αφρική: 233 εκατ (20% του πληθυσμού)
 • Ασία: 512 εκατομμύρια (12,1% του πληθυσμού)
 • Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία μαζί: 15 εκατομμύρια (1% του πληθυσμού) - παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο σχήμα σε όλες από αυτές τις περιοχές - μπορεί να είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο σε κάθε μία από τις χώρες που απαρτίζουν αυτό το σύνολο
 • Νότια Αμερική: 34 εκατομμύρια (5,5% του πληθυσμού)
 • Ωκεανία (με εξαίρεση την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία): 1 εκατομμύριο (14,2% του πληθυσμού)
 35.00 Διορθώστε τις απαντήσεις τους και ρωτήστε τους πρόσθετες ερωτήσεις όπως:
 • Ποιοι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο;
 • Τι σας εξέπληξε περισσότερο;
 • Τι δεν ξέρατε πριν;
Υλικά Έξι μεγάλα κομμάτια χαρτί, μαρκαδόρο (για τον εκπαιδευτικό), μαρκαδοράκια για τους μαθητές, κολλώδεις σημειώσεις, μία καρέκλα για κάθε μαθητή
Σχόλια Τη πλήρη περιγραφή και την εισαγωγή στην πολωνική μπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://bit.ly/1iunV8l
Το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο μπορεί να το ελέγξετε εδώ: http://data.worldbank.org
Το κράτος της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο: http://www.fao.org/hunger/en/
Ο παγκόσμιος πληθυσμός: http://www.worldometers.info/world-population/

 

 

Μαθησιακό Αποτέλεσμα

Η γνώση των παγκόσμιων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης

Δραστηριότητα αξιολόγησης για το αποτέλεσμα:

Βαρόμετρο

Κριτήρια αξιολόγησης
Πρόωρα Ανεπτυγμένα Ασφαλή

Έχω ενδιαφέρον για τα παγκόσμια ζητήματα.

Ξέρω κάτι για ένα ή δύο παγκόσμια ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καταλαβαίνω πώς τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με εμένα.

Καταλαβαίνω μερικές από τις αιτίες και τις συνέπειες της ανισότητας στο εσωτερικό και μεταξύ των κοινωνιών.

Έχω αρχίσει να εξερευνώ την πολυπλοκότητα ενός ή δύο παγκοσμίων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καταλαβαίνω πώς τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με εμένα.

Μπορώ να εξηγήσω τα αίτια και τις συνέπειες των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των κοινωνιών.

Έχω γνώση μιας σειράς παγκόσμιων ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και κάποια κατανόηση της πολυπλοκότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων μεταξύ των ζητημάτων.

Καταλαβαίνω πώς τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με εμένα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45 λεπτά
Περιγραφή δραστηριότητας αξιολόγησης (βήμα-βήμα)
Τα χρονικά περιθώρια δεν περιλαμβάνονται εδώ
 • Προσδιορίστε ένα χώρο μέσα στην τάξη, όπου οι μαθητές μπορούν να σταθούν σε μια γραμμή ή ένα σχήμα U.
 • Τοποθετήστε «Συμφωνώ απόλυτα» και «Διαφωνώ απόλυτα» στα αντίθετα άκρα του δωματίου σας. Ή μπορείτε να δημοσιεύσετε οποιαδήποτε δήλωση στο ένα άκρο της γραμμής και το αντίθετό του στο άλλο άκρο.
 • Δώστε στους μαθητές μερικά λεπτά για να προβληματιστούν σχετικά με μια συγκεκριμένη δήλωση από το κουτί εκπαιδευτικών βοηθημάτων για τη δραστηριότητα που απαιτεί συμφωνία ή διαφωνία.
 • Ζητήστε από τους μαθητές να σταθούν στο σημείο της γραμμής που αντιπροσωπεύει τη γνώμη τους - λέγοντάς τους ότι αν στέκονται στα δύο άκρα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία ή διαφωνία. Μπορούν να σταθούν οπουδήποτε μεταξύ των δύο άκρων, ανάλογα με το πόσο συμφωνούν ή δεν συμφωνούν με τη δήλωση. Οι μαθητές μπορεί να βρεθούν συσσωρευμένοι σε διάφορα μέρη, αλλά αυτό δεν πειράζει.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν σε κοντινούς μαθητές τους σχετικά με το γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο και να θέσουν τους εαυτούς τους αναλόγως.
 • Όταν οι μαθητές έχουν επιλέξει τις θέσεις τους, να τους ζητήσετε να εξηγήσουν στην ομάδα γιατί επέλεξαν να σταθούν, όπου στέκονται. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναφέρονται σε στοιχεία και παραδείγματα, όταν υπερασπίζονται τη στάση τους. Μερικοί μαθητές μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τη θέση τους καθώς προχωρά η συζήτηση.
 • Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση με άλλες αξιολογικές καταστάσεις όπως αυτές στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών βοηθημάτων.
Υλικά Μαρκαδόροι, δύο μεγάλα κομμάτια χαρτί ή χαρτόνι, κορδόνι για να επισημάνετε τη γραμμή, και μπλε ή λευκή κολλητική ταινία ή  πινέζες για την τοποθέτηση των σημείων
Εκπαιδευτικά βοηθήματα και εξοπλισμός Παραδείγματα δηλώσεων:
 • Έχω επίδραση στη ζωή της γης.
 • Ενδιαφέρομαι για παγκόσμια ζητήματα.
 • Ο καθένας έχει την ίδια ικανότητα να κάνει αλλαγές στον κόσμο.
 • Τα παγκόσμια ζητήματα επηρεάζουν τη ζωή μου.