Banner-Logo

9. Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Μαθησιακό Αποτέλεσμα

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Ανάπτυξη δραστηριοτήτων για το αποτέλεσμα:

Μια οικογενειακή σειρά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90 λεπτά
Απαιτήσεις αίθουσας Προετοιμάστε το δωμάτιο, έτσι ώστε οι «ηθοποιοί» να φαίνονται από όλη την τάξη.
Μαθησιακοί Στόχοι
 • Οι νέοι άνθρωποι να έχουν την αυτοπεποίθηση να συμμετάσχουν ενεργά σε διάφορα forums στα οποία δεν έχουν ξανασυμμετάσχει.
 • Οι νέοι να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν νέες δραστηριότητες και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.
 • Οι νέοι να μπορούν να προσδιορίσουν διαφορετικές στάσεις απέναντι σε μια σύγκρουση.
 • Οι νέοι να μπορούν να κατανοήσουν την επίδραση των συναισθημάτων για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
 • Οι νέοι να μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωπικής ευθύνης σε μια σύγκρουση.
 • Οι νέοι να μπορούν να συζητήσουν τις πολιτισμικές διαφορές απέναντι στις συγκρούσεις.
Περιγραφή δραστηριότητας αξιολόγησης (βήμα-βήμα)
0.00 Εξηγήστε ότι η δραστηριότητα αυτή αφορά σε ένα σύντομο παιχνίδι ρόλων, που εκτελείται από μερικούς μαθητές. Εκείνοι που δεν συμμετέχουν θα πρέπει να παρατηρούν πώς αναπτύσσεται η σύγκρουση που φαίνεται στον ρόλο-παιχνίδι και ποιος είναι ο ρόλος κάθε χαρακτήρα στη σύγκρουση. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουν τα διαφορετικά συναισθήματα και συμπεριφορές που βλέπουν στην εμφάνιση των χαρακτήρων.
5.00 Διαβάστε το σενάριο στην τάξη και καλέστε τους ηθοποιούς να ξεκινήσουν το παιχνίδι ρόλων.
8.00 Κατά διαστήματα, ζητάτε μια αλλαγή στο είδος του παιχνιδιού: Δράμα, σαπουνόπερα, μυστηρίου - ή άλλα της επιλογής σας (κάθε δύο λεπτά). Το παιχνίδι ρόλων θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι οι παίκτες να συμφωνήσουν ή μέχρι να νιώσετε ότι οι κύριοι στόχοι έχουν επιτευχθεί.
Ευχαριστήστε τους τέσσερις ηθοποιούς και μαζέψετε πίσω την τάξη για τον απολογισμό και την αξιολόγηση.
20.00 Απολογισμός και αξιολόγηση
Ξεκινήστε ζητώντας από τις τέσσερις ηθοποιούς να βγουν από τους ρόλους τους και να προβληματιστούν σχετικά με τη διαδικασία:
 • Πως νιώθετε ότι πήγε το παιχνίδι ρόλων;
 • Ήταν δύσκολο να παίξετε τους ρόλους που σας είχαν αναθέσει; Αισθάνεστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που το κάνατε;
30.00

Ερωτήσεις για ολόκληρη την τάξη:

 • Βρήκατε το σενάριο ρεαλιστικό; Θα μπορούσε μια τέτοια διαφωνία να συμβεί στην οικογένειά σας ή το κοινωνικό περιβάλλον;
 • Ποια συναισθήματα εντοπίσατε μεταξύ των χαρακτήρων; Ποια από αυτά ήταν πιο χρήσιμα και ποια λιγότερο χρήσιμα για την επίτευξη ειρηνικής λύσης;
 • Πιστεύετε ότι τα διάφορα συναισθήματα που δείχνουν οι άνθρωποι (ή ακόμα και τα συναισθήματα που βιώνουν) εξαρτώνται από το πολιτιστικό τους υπόβαθρο;
 • Πώς εξηγείτε τη στάση της Άβα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης; Πιστεύετε ότι ήταν σωστό να μείνει έξω από τη διαφωνία;
 • Πιστεύετε ότι σε γενικές γραμμές είναι πιο σημαντικό να «καταλήξουν σε συμφωνία» ή να φθάσουν στο «σωστό αποτέλεσμα»; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την επιδίωξη καθενός απ’ αυτού;
 • Μπορείτε να σκεφτείτε αποφάσεις στις οποίες έχετε εμπλακεί, όπου αναλάβατε ένα ρόλο παρόμοιο με οποιοδήποτε από τους χαρακτήρες σε αυτό το σενάριο; Ποιος ρόλος ήταν ο πιο κοντινός στη θέση σας;
 • Είναι η σύγκρουση πραγματική; Υπάρχουν και άλλες "τυπικές" συγκρούσεις μεταξύ των γενεών, στην κοινωνία που ζείτε;
 • Μπορείτε να αντλήσει διδάγματα από το παιχνίδι ρόλων για το πώς να συμπεριφέρεστε σε μια σύγκρουση; Νομίζετε ότι αυτά τα μαθήματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλες καταστάσεις και πολιτισμούς;
Υλικά

Φωτοτυπήσετε το σενάριο και τους ρόλους και δώστε τους σε τέσσερις εθελοντές λίγο πριν το ξεκίνημα. Εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να διαδραματίσουν μια οικογενειακή συνάντηση μέχρι να βρουν μια λύση στη σύγκρουση που περιγράφεται. Αν νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει, μπορείτε να τους ζητήσετε να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τους ρόλους τους σε ορισμένα είδη που θα τους ανακοινώσετε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της παράστασης, για παράδειγμα, μια σαπουνόπερα ή θρίλερ (βλέπε παρακάτω). Δεν θα πρέπει να δείξουν τα χαρτιά του ρόλου τους στους άλλους.

Χαρτί αλληλογραφίας και στυλό για τους άλλους μαθητές.

Εκπαιδευτικά βοηθήματα και εξοπλισμός

Μπορείτε είτε να ζητήσετε εθελοντές για τους τέσσερις ρόλους ή να χρησιμοποιήσετε άτομα που γνωρίζετε ότι θα είναι άνετα στο παιχνίδι των ρόλων. Δώστε στους ηθοποιούς λίγα λεπτά μετά την ανάθεση των ρόλων τους για να προετοιμάσουν τους εαυτούς τους και να χρησιμοποιήσουν το χρόνο για να εξηγήσουν το έργο στην υπόλοιπη τάξη. Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία για να τους ενθαρρύνουμε να στηρίξουν εκείνους που αναλαμβάνουν τους ρόλους.
Μην αφήνετε την παράσταση να συνεχιστεί για πάρα πολύ χρονικό διάστημα: αλλάξτε το είδος της, αν ο ρυθμός επιβραδύνεται ή αν νιώθετε ότι οι ηθοποιοί επαναλαμβάνονται. Σιγουρευτείτε να αφήσετε τουλάχιστον 30 λεπτά για τον απολογισμό και την αξιολόγηση, δεδομένου ότι αυτά παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες μάθησης.
Ανάλογα με τους ηθοποιούς και τον τρόπο που εξελίσσεται το παιχνίδι, μπορεί να μην θέλετε να εισαγάγετε μια αλλαγή του είδους, αλλά να αφήσετε το παιχνίδι να συνεχιστεί, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως την ανάπτυξη της πλοκής.
Όταν συζητάτε τα συναισθήματα που οι παρατηρητές έχουν εντοπίσει, να τους πείτε ότι οι ηθοποιοί κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν τη συμπεριφορά:

Του ανταγωνισμού (Nadia)
Της συνεργασίας (Mariam)
Της υποταγής (Afram)
Της αποφυγής (Ava)

Οι μαθητές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντοπίσουν ότι η συνεργασία είναι η πιο χρήσιμη για την επίτευξη μιας λύσης, αλλά μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε παραδείγματα συγκρούσεων όπου αισθάνονται ότι η συνεργασία δεν είναι κατάλληλη: για παράδειγμα, όπου η συνεργασία μπορεί να σημαίνει ότι θυσιάζουμε ορισμένες αρχές.

Σχόλια Η δραστηριότητα βασίζεται στο Augusto Boal Theatre of the Oppressed, το οποίο προορίζεται για ηθοποιούς και μη ηθοποιούς. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι η τάξη σας είναι άνετη σχετικά με την εργασία και ότι οι ηθοποιοί, δεν θα νιώθουν αμηχανία για το ρόλο του σεναρίου που παίζουν μπροστά από τους συνομηλίκους τους.

 

Κάρτες ρόλου και σενάριο

Σενάριο
Η σκηνή είναι μια οικογενειακή συνάθροιση, η πρώτη εδώ και αρκετούς μήνες. Το δείπνο έχει μόλις ξεκινήσει, όταν ο παππούς Afram γυρίζει προς τη δεκαπεντάχρονη εγγονή του, Mariam, και τη ρωτάει τι σκοπεύει να σπουδάσει στο κολέγιο. Η Mariam δεν είπε στην οικογένειά της ότι αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να πάει σε δραματική σχολή. Οι γονείς της πάντα περίμεναν να ακολουθήσει νοσηλευτικό επάγγελμα, όπως και η θεία της Ava. Έχει αποφασίσει ότι τώρα είναι η ώρα να τους πει για τα σχέδιά της.

Εκτός από την Mariam, τον Afram και την Ava, η μητέρα της Mariam, η Nadia, βρίσκεται επίσης στο τραπέζι του δείπνου.

 

Nadia
Είσαι πεπεισμένη ότι η κόρη σου θα είναι δυσαρεστημένη όλη της τη ζωή, αν προσπαθήσει να ακολουθήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Είναι ένα επάγγελμα όπου η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη και αβέβαιη, και δεν προσφέρει οικονομική ασφάλεια. Δεν μπορείς να δεχθείς ότι θα πάει σε δραματική σχολή, αν και ήδη βλέπεις ότι είναι αυτό που έχει αποφασίσει ότι θέλει να κάνει. Το βλέπεις αυτό σαν μια λάθος απόφαση και ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις αργότερα. Παρά το γεγονός ότι είναι θυμωμένη μαζί σου τώρα επειδή δεν στηρίζεις την απόφαση της, δεν θα αλλάξεις γνώμη και πιστεύεις ότι θα σε ευγνωμονεί όταν αντιληφθεί την κατάσταση καλύτερα. Ξέρεις ότι θα είναι καλύτερο για την ευτυχία και την ασφάλειά της.
Ava
Είσαι νοσοκόμα και καταλαβαίνεις πολύ καλά όλες τις δυσκολίες αυτού του επαγγέλματος. Δεν μπορείς να δεις τίποτα επωφελές για την Mariam στο να ακολουθήσει το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά δεν σκοπεύεις να λάβεις μέρος σε αυτή τη διαφωνία. Νομίζεις ότι η απόφαση δεν έχει να κάνει τίποτα με εσένα: αφορά τη Mariam και τους γονείς της. Πιστεύεις ότι η Mariam θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τι σκέφτεται είναι το καλύτερο γι’ αυτήν, αλλά δεν πιστεύεις ότι πρέπει να το πεις αυτή τη στιγμή. 
Afram
Αγαπάς την εγγονή σου πολύ, αλλά είσαι έκπληκτος και απογοητευμένος από την απόφασή της να σπουδάσει σε δραματική σχολή. Ξέρεις ότι είναι πολύ ταλαντούχα και μπορεί να πετύχει σε διάφορους τομείς, και θα προσπαθήσεις να την πείσεις να ακολουθήσει κάτι πιο κατάλληλο.
Πιστεύεις ότι η δραματική σχολή δεν είναι χρήσιμη, και ούτε έχει καλή φήμη για τις νεαρές γυναίκες. Θα προτιμούσες η Mariam να βρει κάτι πιο αξιοσέβαστο, πιο χρήσιμο και πιο κατάλληλο για τις ικανότητές της.
Ωστόσο, δεν θέλεις να ωθήσεις τη Mariam να κάνει κάτι που δεν την ενδιαφέρει ή δεν θα είναι ευχαριστημένη να το κάνει. Στο τέλος μπορεί να είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τη θέση της, εάν είναι πραγματικά αποφασισμένη ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο.

Mariam
Σκέφτεσαι για την απόφαση αυτή για πολλούς μήνες τώρα, αλλά δεν έχεις μιλήσει για αυτό πριν, με την οικογένειά σου.
Ξέρεις ότι αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να σπουδάσεις σε δραματική σχολή και να γίνεις επαγγελματίας ηθοποιός.
Είσαι πολύ αποφασισμένη ότι αυτό είναι που θα κάνεις. Δεν σκοπεύεις να πιεστείς από την οικογένειά σου για να ακολουθήσεις ένα επάγγελμα που δεν σε ενδιαφέρει. Ξέρεις, ότι δεν υπάρχει νόημα να σπουδάσεις οτιδήποτε άλλο ως εφεδρική επιλογή, γιατί αυτό θα είναι δαπανηρό και χρονοβόρο και θα δυσκολέψει την κατάσταση για σένα να κάνεις αυτό για το οποίο θεωρείς ότι είσαι κατάλληλη.
Δεν θα αλλάξεις την απόφασή σου να σπουδάσεις σε δραματική σχολή, αλλά θέλεις την υποστήριξη της οικογένειάς σου, έτσι θα προσπαθήσεις να εξηγήσεις την απόφασή σου, όσο καλύτερα μπορείς για να τους κάνεις να δουν με θετικό τρόπο την άποψή σου.

 

Μαθησιακό Αποτέλεσμα

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Δραστηριότητα αξιολόγησης για το αποτέλεσμα:

Γυάλα

Κριτήρια αξιολόγησης
Πρόωρα Ανεπτυγμένα Ασφαλή

Έχω την αυτοπεποίθηση να συμμετέχω σε δραστηριότητες σε μικρές ομάδες φίλων.

Εκτιμώ τη δική μου ατομικότητα και των άλλων.

Έχω την αυτοπεποίθηση να γνωρίσω νέους ανθρώπους, να αναλάβω νέες δραστηριότητες και είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προοπτικές.

Εκτιμώ τη δική μου ατομικότητα και των άλλων.

Μαθαίνω από δύσκολες εμπειρίες.

Έχω την αυτοπεποίθηση να αναλάβω νέες δραστηριότητες, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και να εργαστώ σε περιστάσεις με τις οποίες δεν είμαι εξοικειωμένος.

Είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προοπτικές που αμφισβητούν τη δική μου.

Εκτιμώ τη δική μου ατομικότητα και των άλλων.

Μαθαίνω από δύσκολες εμπειρίες.

Είμαι αποφασισμένος να πετύχω τους στόχους μου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια ή δυο ώρες
Απαιτήσεις αίθουσας Βεβαιωθείτε ότι ο φυσικός χώρος επιτρέπει το στήσιμο της δραστηριότητας «γυάλα»:
 • Μερικές καρέκλες σε έναν εσωτερικό κύκλο (υπερυψωμένες, εάν είναι απαραίτητο, για να είναι ορατές σε όλους)
 • Ομόκεντρους δακτυλίους από καρέκλες ή / και στρογγυλά τραπέζια γύρω από τον εσωτερικό κύκλο
 • Οι διάδρομοι να επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στον εσωτερικό κύκλο
 • Μικρόφωνα αν χρειάζονται
 • Τα διαγράμματα ή τα χαρτιά σε τοίχους για τη γραπτή ή γραφική καταγραφή των βασικών ιδεών είναι μερικές φορές χρήσιμα
Περιγραφή δραστηριοτήτων αξιολόγησης (βήμα προς βήμα)
 

Μια συζήτηση σε μικρές ομάδες ή μια διαδικασία διαλόγου που πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει μια ευρύτερη ομάδα παρατηρητών / ακροατών.
Η «γυάλα» είναι μια βιωματική άσκηση που επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή μέσω της συζήτησης από αυτούς μέσα στη «γυάλα» και την ενεργή παρακολούθηση από εκείνους που βρίσκονται εκτός. Σκεφτείτε τη «γυάλα» ως μια κεντρική σκηνή με τους παρατηρητές να κάθονται γύρω από αυτήν. Ένα τυπικό στήσιμο «γυάλας» έχει ένα εσωτερικό κύκλο με καρέκλες για περίπου πέντε έως οκτώ άτομα, με περισσότερες καρέκλες για τους παρατηρητές που βρίσκονται γύρω από τον εσωτερικό κύκλο.

Βήματα:

0.00
 1. Προτείνετε το κύριο θέμα της «γυάλας»: μπορεί να είναι προσωπικές απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα, μια ερώτηση και απάντηση συνόδου για κάτι που μελετήθηκε ή δοκιμάστηκε πριν, ή μια συζήτηση μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών.
5.00
 1. Ζητήστε από τους μαθητές να πάρουν μερικά λεπτά για να προβληματιστούν ατομικά για το προτεινόμενο θέμα και να γράψουν σε ένα post-it μια ερώτηση ή ένα θέμα που θα ήθελαν να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
 2. Τοποθετήστε όλα τα post-its σε ένα καπέλο ή κουτί.
15.00
 1. Προσκαλέστε τρεις ή τέσσερις μαθητές να καθίσουν στον εσωτερικό κύκλο, και πείτε στην υπόλοιπη ομάδα να καθίσει σε σειρές γύρω τους. Ζητήστε από τους μαθητές στον εσωτερικό κύκλο να ξεκινήσουν να «ψαρεύουν» τις ερωτήσεις ή τα ζητήματα από το κουτί και να τα συζητούν - αλλά δίνοντας επαρκή χρόνο σε κάθε ερώτηση πριν από τη μετάβαση στην επόμενη. Πείτε στην τάξη ότι όταν κάποιος από τον εξωτερικό κύκλο επιθυμεί να συμβάλει στη συζήτηση, θα πρέπει να αγγίξει τον ώμο του προσώπου στον εσωτερικό κύκλο που αυτός / αυτή θέλει να αντικαταστήσει και να πάει και να καθίσει στη καρέκλα του / της. Το πρόσωπο που έχει αγγιχτεί πρέπει να πάει να καθίσει κάπου στις εξωτερικές σειρές.
  (30 λεπτά το λιγότερο)
45.00 Βεβαιώστε ότι ο εσωτερικός κύκλος επικεντρώνεται στη συζήτηση και ότι υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ των ηθοποιών του εσωτερικού και εξωτερικού κύκλου.
60.00 Όταν τελειώσει η συνεδρία, κάντε ένα απολογισμό που να βασίζεται στις ακόλουθες ερωτήσεις:
 • Πώς αισθανθήκατε που συμμετείχατε στον εσωτερικό και εξωτερικό κύκλο;
 • Ποια ήταν η δυναμική της τάξης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας;
 • Είστε ικανοποιημένοι με τις συζητήσεις και τις απαντήσεις που σχετίζονται με τα θέματα;
 • Τι έχετε μάθει που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για το μέλλον;

Παρατηρήστε τους μαθητές και αξιολογήστε τους ανάλογα με το επίπεδο της εκπλήρωσης των κριτηρίων αξιολόγησης.

Υλικά μαρκαδόροι, στυλό, κολλώδεις σημειώσεις, κουτί ή καπέλο, διάγραμμα
Εκπαιδευτικά βοηθήματα και εξοπλισμός

Sharing Knowledge: http://www.kstoolkit.org/Fish+Bowl  http://wbi.worldbank.org/sske/Data/wbi/wbicms/files/drupal-acquia/wbi/document_repository/art_of_knowledge_exchange_full_.pdf