Banner-Logo

Δράσεις Αξιολόγησης

Ποια στοιχεία των δράσεων θέλουμε να αξιολογήσουμε;
Τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία μας;
Τι μπορούμε να βελτιώσουμε;

Κοιτώντας πίσω

Η αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του κάθε έργου και της κάθε δουλειάς. Επομένως, καλό θα ήταν συνηθίσετε στην αξιολόγηση από νεαρή ηλικία. Μην περιμένετε έναν ενήλικα να αξιολογήσει την απόδοσή σας. Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας!

Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι να πάρουμε ένα καλό βαθμό, αλλά να μετρήσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει σε σχέση με τους στόχους μας και να αναστοχασμούμε για όλα αυτά που έχουμε μάθει, που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις δράσεις μας στο μέλλον.

Εδώ θα προτείνουμε κάποιες τεχνικές για να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τις διάφορες πτυχές των δράσεων.

Αξιολόγηση του έργου

Συγκεντρώστε την ομάδα σας και καθίστε σε έναν κύκλο για να συζητήσετε τις ακόλουθες πτυχές του έργου σας. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε σημειώσεις για κάθε σχόλιο και να δώσετε αρκετό χώρο σε κάθε μέλος για να εκφράσει την δική του ιδέα, χωρίς κριτική.

Πτυχές των δράσεων:

 • Γενικά σχόλια σχετικά με τη δράση (πώς αισθάνθηκαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τα αποτελέσματα της δράσης).
 • Η διαδικασία της εσωτερικής οργάνωσης (πώς ένιωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της φάσης της υλοποίησης, πώς ολοκληρώθηκαν οι στόχοι).
 • Η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ της ομάδας (πώς μοιράζονται από κοινού οι επικοινωνίες και τα καθήκοντα).
 • Η εξωτερική επικοινωνία (πώς ενημερώθηκαν και συμμετέχουν στη δράση τα ενδιαφερόμενα μέρη).
 • Διδάγματα (τι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία).
 • Αναστοχασμός (τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια).

Προσωπική αξιολόγηση

Τρεις καρέκλες

Καθίστε με τις καρέκλες σε κύκλο και αφήστε τρεις εφεδρικές καρέκλες. Γράψτε στις άδειες καρέκλες:

 • Αυτό που σας άρεσε περισσότερο
 • Την κύρια πρόκληση
 • Αυτό που θα θέλατε να πείτε

Ζητήστε τυχαία από κάθε μέλος της ομάδας να κινηθεί προς τις άδειες καρέκλες και, στη διάρκεια ενός λεπτού, να εκφράσει τα συναισθήματά του για τη δράση, ανάλογα με το τι λέει η καρέκλα κάθε φορά. Φροντίστε να το επαναλάβετε μέχρι να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους.

Αποσκευή, πλυντήριο, κάδος σκουπιδιών

Πάρτε τρεις αφίσες και ζωγραφίστε στην κάθε μια ένα από αυτά τα πράγματα: μια αποσκευή, ένα πλυντήριο και έναν κάδο σκουπιδιών. Δώστε τρία μικρά χαρτάκια για σημειώσεις (post-it) διαφορετικού χρώματος σε κάθε μέλος της ομάδας και ζητήστε τους να γράψουν τα ακόλουθα και στη συνέχεια να τα κολλήσουν πάνω στις αφίσες:

 • Ένα χρώμα για τη λέξη αποσκευή - τι να κρατήσω από την εμπειρία.
 • Ένα άλλο χρώμα για τη λέξη πλυντήριο - ό, τι μου άρεσε, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά.
 • Ένα άλλο χρώμα για τη λέξη κάδος σκουπιδιών - αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου σε σχέση με την εμπειρία.

Μαζέψτε και εξηγήστε τα σχόλια, σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα και καλέστε τους συμμετέχοντες να προβούν σε έναν αναστοχασμό με τη σειρά.

Πώς να παρέχουμε ανατροφοδότηση

Ανατροφοδότηση καλούμε ένα σχόλιο για κάτι που είπε ή έκανε κάποιος άλλος. Μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, υπό μορφή κριτικής.

Το να παρέχουμε και να λαμβάνουμε ανατροφοδότηση αποτελεί δεξιότητα και θα πρέπει τα μέλη της ομάδας να βοηθηθούν να το κάνουν. Η ανατροφοδότηση θεωρείται συχνά μη εποικοδομητική κριτική, ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση του ομιλητή. Οι λέξεις-κλειδιά σε σχέση με την ανατροφοδότηση είναι «ο σεβασμός» και «τα επιχειρήματα».

Όταν δίνουμε ανατροφοδότηση, είναι σημαντικό να σεβόμαστε το άλλο άτομο, να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που είπε ή έκανε και να αιτιολογούμε την άποψή μας.

Είναι καλύτερα να πούμε,
«Εγώ διαφωνώ με αυτό που μόλις είπατε, γιατί ....»,
παρά
«Πώς μπορείτε να είστε τόσο ανόητος, δεν βλέπετε ότι ....;»

Πολλοί άνθρωποι, δίνουν εύκολα αρνητική ανατροφοδότηση, η οποία μπορεί να είναι οδυνηρή. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους για να διασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι δίνουν ανατροφοδότηση με ένα υποστηρικτικό τρόπο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να:

 • Διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι αρχίζουν την ανατροφοδότησή τους με μια θετική δήλωση.
 • Υπάρχει σεβασμός στο άλλο πρόσωπο και να μην γίνεται χρήση υποτιμητικών σχολιασμών.
 • Εστιαζόμαστε στη συμπεριφορά και όχι στο πρόσωπο.
 • Δίνεται μια εξήγηση/ ένας λόγος για αυτό που λέγεται.
 • Αναλαμβάνουμε ευθύνη για ό,τι λέμε, χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο ενικού - «Εγώ...».

Το να λαμβάνει κανείς ανατροφοδότηση μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν υπάρχει διαφωνία. Για τη διαδικασία της ανατροφοδότησης, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τυγχάνουν υποστήριξης και διατηρούν την εμπιστοσύνη τους. Αυτό τους βοηθά να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να ακούνε προσεκτικά την ανατροφοδότηση που τους δίνεται, χωρίς να αμύνονται αμέσως του εαυτού ή της θέσης τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι ακριβώς εννοεί το πρόσωπο που δίνει την ανατροφοδότηση και πως θα πρέπει να πάρουν κάποιο χρόνο για να αξιολογήσουν τι έχει ειπωθεί προτού αποδεκτούν ή απορρίψουν την ανατροφοδότηση.