Banner-Logo

Εύρεση/Συλλλογή Πληροφοριών

Πώς και πού βρίσκουμε αξιόπιστες πληροφορίες;

Αξιόπιστες πηγές πληροφοριών

Το Διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Παρόλη την πληθώρα διδικτυακού υλικού, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρέπει να εμπιστευόμαστε. Επομένως, από πού να αρχίσουμε; Οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήουν να βρείτε αυτό που ψάχνετε και να κρίνετε αν πρέπει να το εμπιστεύεστε.

 • Οι πρώτοι ιστοχώροι που εμφανίζονται σε μια λίστα αναζήτησης μπορεί να μην είναι οι πιο χρήσιμοι και οι πιο αξιόπιστοι. Για παράδειγμα, τα κορυφαία αποτελέσματα σε μια λίστα αναζήτησης είναι συχνά πληρωμένες διαφημίσεις. Να είστε έτοιμοι να μετακινηθείτε στα παρακάτω αποτελέσματα της πρώτης σελίδας για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.
 • Χρησιμοποιήστε τους όρους αναζήτησης με προσοχή.
  • Να είναι σύντομοι: Αν θέλετε να βρείτε τα ονόματα των φιλανθρωπικών οργανώσεων που εργάζονται με παιδιά στην Ινδία, ψάξτε για το ακόλουθο: φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά, Ινδία.
  • Να είναι ακριβείς: Τα εισαγωγικά περιορίζουν την αναζήτησή σας σε ένα συγκεκριμένο όρο. Για παράδειγμα, με το «τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας, Ινδία» θα ψάξει μόνο για τις στατιστικές σχετικά με τη φτώχεια στην Ινδία.
  • Να είναι διευρυμένοι: Αν θέλετε να διευρύνετε την αναζήτησή σας, χρησιμοποιήστε το σύμβολο +. Για παράδειγμα, η επιλογή: Ινδία+φτώχεια+στατιστικά στοιχεία, θα ψάξει για όλα τα αποτελέσματα για την Ινδία, τη φτώχεια και τις στατιστικές.
 • Το πώς τελειώνει ένας ιστοχώρος παραπέμπει στον οργανισμό πίσω από αυτόν:
  • .com - για εταιρεία ή επιχείρηση
  • .org - για μη κυβερνητική οργάνωση
  • .gov - για κυβερνητικό τμήμα
  • .ac or .sch - για πανεπιστήμιο ή σχολείο
  • .eu - Ευρωπαϊκό Θεσμικό Όργανο ή Έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  Ορισμένοι ιστοχώροι, που μπορεί να σας είναι χρήσιμοι, περιλαμβάνουν οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνήσεις χωρών και οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το BBC ή τη Guardian. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μια αξιόπιστη πηγή για τις στατιστικές ανάπτυξης.
 • Εντοπίστε το συγγραφέα. Υπάρχει το όνομα του συγγραφέα στον ιστοχώρο; Εργάζεται για έναν αξιόπιστο οργανισμό; Μήπως επικρίνεται ο συγγραφέας σε άλλους ιστοχώρους; Να είστε προσεκτικοί αν ο συγγραφέας είναι ανώνυμος ή δεν τυγχάνει αναγνώρισης από άλλους εμπειρογνώμονες σχετικά με το θέμα.
 • Ελέγξτε πότε κοινοποιήθηκε ο ιστοχώρος. Είναι ενημερωμένος; Λειτουργούν οι σύνδεσμοι; Οι προβληματικοί σύνδεσμοι παραπέμουν σε ένα μη ενημερωμένο ιστοχώρο. Να είστε προσεκτικοί για να μην παραπέμπετε σε παλαιότερα γεγονότα και στατιστικές σαν να είναι πρόσφατα δεδομένα.
 • Εξετάστε το ύφος της γλώσσας. Μήπως ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί μεροληπτικό ή μονόπλευρο λόγο; Παρουσιάζει γεγονότα ή απόψεις; Ελέγξτε για τη γλώσσα που παραπέμπει είτε σε θετικό είτε σε αρνητικό συναίσθημα για ένα θέμα, αλλά που δεν μπορείτε να είστε σίγουροι αν είναι αληθής ή ψευδής. Να θυμάστε ότι ένα blog είναι σχεδόν πάντα μια προσωπική άποψη. Μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά δεν μπορεί να είναι ισορροπημένο.
 • Μήπως ο ιστοχώρος φαίνεται επίσημος και επαγγελματικός; Μήπως ο ιστοχώρος έχει ένα μακρύ url; Υπάρχουν αναδυόμενες (pop-up) διαφημίσεις, άσχημα γραφικά, κακή εμφάνιση ή ορθογραφικά λάθη; Αυτά όλα είναι σημάδια ενός ανεπίσημου ιστοχώρου που μπορεί να μην είναι αξιόπιστος.
Υπάρχουν περισσότερες συμβουλές για τη διεξαγωγή διαδικτυακής έρευνας εδώ.

Δοκιμές και επαλήθευση ιστοσελίδων

Κάντε κλικ σε κάθε ιστοχώρο και αφιερώστε 2-3 λεπτά για να αποφασίσετε πόσο χρήσιμοι είναι για να σας βοηθήσουν να βρείτε ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για την εκπαίδευση και τα παιδιά στην Ινδία.

Δώστε σε κάθε ιστοχώρο μια βαθμολογία από το ένα μέχρι το πέντε. Πληκτρολογήστε το σκορ σας στο κουτί.

Αφού έχετε καταχωρήσει τη βαθμολογία σας, ο αναδυόμενος κατάλογος (pop up) θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιστοχώρο (χαρακτηριστικό διαθέσιμο μέσω Διαδικτύου μόνο). Μήπως αυτή η πληροφορία σας πείθει να αλλάξετε το σκορ σας;

Τι σας έκανε να αποφασίσετε για τη βαθμολογία που δώσατε στον κάθε ιστοχώρο; Κάντε μια λίστα με όλα τα διαφορετικά θέματα που σκεφτήκατε και ανατρέξτε σε αυτά όταν θα διεξάγετε έρευνα στο μέλλον.

Οι φωτογραφίες και ολόκληρη η εικόνα

Ακριβώς όπως και οι λέξεις, οι φωτογραφίες διαμορφώνουν τις ιδέες και τις απόψεις μας.

Παρόλα αυτά, η εικόνα δεν λέει πάντα όλη την ιστορία. Ο τρόπος με τον οποίο «κοιτάμε» τις φωτογραφίες είναι παρόμοιος με τον τρόπο που «διαβάζουμε» τις λέξεις.

Κοιτάξτε αυτές τις φωτογραφίες και σκεφτείτε τι σας λένε για το πώς θα πρέπει να κρίνετε τα τεκμήρια. Και δύο φωτογραφίες είναι του Mohamad και λήφθηκαν στον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα.

Φωτογραφία 1

Ο Mohamad, ηλικίας 12 χρονών είναι πολύ καλός στην κηπουρική (Sam Tarling/ Oxfam)

Πού είναι ο Mohamad; Είναι στην Ευρώπη ή σε άλλη ήπειρο; Τι σας έκανε να αποφασίσετε;
Τι νομίζετε ότι συμβαίνει έξω από το πλαίσιο της φωτογραφίας; Τι συμβαίνει πέρα από ό, τι μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία; Τι σας έκανε να αποφασίσετε;
Τι συνέβη λίγο πριν τραβηχθεί η φωτογραφία και τι μπορεί να συνέβηκε αμέσως μετά; Τι σας έκανε να αποφασίσετε;
Ποιες άλλες ερωτήσεις θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με το Mohamad; Σας βοηθά η φωτογραφία να τις απαντήσετε;

Φωτογραφία 2

Ο Mohamad, ηλικίας 12 χρονών, ζει σε έναν οικισμό προσφύγων στο Λίβανο και έχει δημιουργήσει έναν κήπο, γεμάτο με λαχανικά. Η κηπουρική του φέρνει κάποια ευτυχία, αλλά η ζωή του ως πρόσφυγας υπήρξε σκληρή. Του λείπουν πραγματικά οι φίλοι του από την πατρίδα (Sam Tarling/ Oxfam)

Κοιτάξτε τις απαντήσεις που δώσατε στις ερωτήσεις σχετικά με την Φωτογραφία 1. Σας βοηθά η Φωτογραφία 2 να απαντήσετε στις ερωτήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια; Άλλαξαν οι ιδέες σας για τον Mohamad αφότου είδατε τη Φωτογραφία 2;
Τι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διαμόρφωση του τι ξέρετε για το Mohamad; Η φωτογραφία ή η λεζάντα;
Τι μπορείτε να μάθετε από αυτή την άσκηση σχετικά με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεστε για να ερευνήσετε για ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες;