Banner-Logo

Γράφοντας για Άλλους

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συγγραφικές σας δεξιότητες, έτσι ώστε η φωνή σας να φτάσει σε όλο τον κόσμο;

Κείμενο, Κοινό και Σκοπός

Γράφοντας για τους άλλους (το κείμενό σας) εξαρτάται από το σε ποιον απευθύνεται (το κοινό σας) και γιατί γράφετε (ο σκοπός σας). Αυτό που λειτουργεί καλά σε μια περίσταση μπορεί να μην δουλεύει σε μια άλλη.

Έτσι ξεκινήστε να σκέφτεστε τα ακόλουθα:

 • Κείμενο (Text)
 • Κοινό (Audience)
 • Σκοπός (Purpose)

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε το σωστό «τόνο της φωνής» για το γράψιμό σας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται αρχικά είναι το αν πρόκειται για επίσημο ή ανεπίσημο γράψιμο.

Εξετάστε τις συγγραφικές σας δεξιότητες

Διαβάστε το ακόλουθο κείμενο:

Ήμασταν χαρούμενοι αυτή την εβδομάδα που ανακαλύψαμε ότι σε είκοσι έξι από τους Νεαρούς Πρεσβευτές της Oxfam έχουν απονεμηθεί τα επίσημα εμβλήματα των Πρεσβευτών Νεολαίας της Oxfam.

Αυτό μας καθιστά μια από τις πιο επιτυχημένες Ομάδες Νεαρών Πρεσβευτών Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο! Κατά το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος οι μαθητές τήρησαν αρχείο, στο οποίο επέδειξαν τρεις βασικές δεξιότητες: ηγεσία, ενεργό συμμετοχή και φωνή.

Όλοι οι μαθητές παρουσίασαν θαυμάσια τεκμήρια από τη συμμετοχή τους, που τους χάρισε και το επίσημο έμβλημα.

Μπράβο σε όλες και όλους!

Ποιο νομίζετε ότι ήταν το κοινό και ποιος ο σκοπός αυτού του κειμένου;

Απάντηση: Το κείμενο εμφανίστηκε σε ένα ενημερωτικό δελτίο στον ιστοχώρο του σχολείου Woodside High School στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κοινό ήταν τα μέλη της σχολικής κοινότητας, οι μαθητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι και επισκέπτες του σχολείου.

Ο σκοπός ήταν ο εορτασμός των επιτευγμάτων των Νεαρών Πρεσβευτών και των επιτυχιών των μαθητών, καθώς και η προώθηση των επιτευγμάτων του σχολείου.

Προσαρμόστε και αναδιατυπώστε το κείμενο για το ακόλουθο κοινό και σκοπούς. Ολοκληρώστε τουλάχιστον δύο.

  Σκοπός 1
Πείστε το κοινό ότι
οι Νεαροί Πρεσβευτές είναι ένα καλό έργο
Σκοπός 2
Εξηγήστε τι κάνουν
οι Νεαροί Πρεσβευτές
Κοινό 1
15 χρ
[Write your text here] [Write your text here]
Κοινό 2
Διευθυντής
[Write your text here] [Write your text here]

Υπάρχουν επιπλέον δραστηριότητες για το επίσημο και μη επίσημο γράψιμο εδώ. Βρείτε πιο κάτω συμβουλές για να γράψετε μια επίσημη επιστολή στις ακόλουθες γλώσσες:

Στυλ Γραφής

Υπάρχουν πολλά στυλ γραφής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να γράψεις σε άλλους. Η επιλογή στυλ που θα κάνετε εξαρτάται από το κοινό και το σκοπό σας. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα:

Επιχειρηματολογήστε Πείστε Συμβουλέψετε
Εξερευνήστε Φανταστείτε Ψυχαγωγήστε
Πληροφορήστε Επεξηγήστε Περιγράψτε
Αναλύστε Επανεξετάστε Σχολιάστε

Προσαρμοσμένο από το BBC

Ένα από τα κύρια είδη γραφής που χρησιμοποιείται στις καμπάνιες είναι η πειθώ.

Αναπτύξτε τη δύναμη της πειθούς σας

Τι σημαίνει η λέξη «πειθώ» για εσάς; Σκεφτείτε προτάσεις με λέξεις όπως «πειθώ», «πειστικός», «έπεισε», «πεπεισμένος». Για παράδειγμα: «Ήμουν έτοιμος να παρακολουθήσω τηλεόραση, αλλά με έπεισε να δούμε μια ταινία».

Έχετε πείσει ποτέ κάποιον να σκεφτεί ή να δράσει διαφορετικά; Πώς το κάνετε αυτό; Σας έχει πείσει ποτέ κανείς να κάνετε κάτι; Τι έκανε ή τι είπε;

Τώρα που έχετε σκεφτεί την πειθώ, σχεδιάστε ένα κυλικό χάρτη πειθούς. Θα πρέπει να μοιάζει σαν κι αυτόν:

Γράψτε το όνομά σας στον κύκλο στη μέση της σελίδας. Στη συνέχεια, γράψτε τα ονόματα των ανθρώπων που σας έχουν πείσει να σκεφτείτε ή να ενεργήσετε διαφορετικά σε κύκλους γύρω από το όνομά σας. Τοποθετήστε τους ανθρώπους που σας επηρέασαν περισσότερο πλησιέστερα προς το κέντρο. Σημειώστε αυτό που είπαν ή έκαναν.

Μετά κάνετε ακόμη έναν κυκλικό χάρτη. Αυτή τη φορά, γράψτε το όνομα του ατόμου που θέλετε να πείσετε στη μέση της σελίδας. Στους κύκλους γράψετε πώς θα τον πείσετε. Τοποθετήστε τα καλύτερα σχέδια σας πιο κοντά στο κέντρο και τα σχέδια για τα οποία δεν είστε τόσο σίγουροι πιο μακριά.

Προσαρμοσμένο από Send My Friend to School

Συμβουλές για την πειθώ

Το κύριο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι το μόνο που χρειάζεται να παρουσιάσετε είναι τη δικιά σας πλευρά του επιχειρήματος. Για παράδειγμα, αν θέλετε να πείσετε ένα φορέα λήψης αποφάσεων ότι κάθε παιδί θα πρέπει να φοιτάει στο σχολείο, θα επικεντρωθείτε σε όλους τους θετικούς λόγους για τους οποίους κάθε παιδί θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. Δεν θα διαφωνήσετε με τον εαυτό σας και να πείτε ότι το σχολείο τελικά δεν είναι σημαντικό.

Είτε θέλετε να γράψετε σε επίσημο ή ανεπίσημο λόγο, οι συμβουλές παραμένουν οι ίδιες.

Να είστε σίγουροι και με αυτοπεποίθηση
Πιστέψτε σε αυτό που γράφετε και ζητήστε δράση.
«Τώρα είναι η ώρα για...»
Να είστε θετικοί
Επικεντρωθείτε στο να δείξετε πόσο δυνατά είναι τα θέματά σας και όχι πόσο αδύνατα είναι τα αντίθετα θέματα.
Επαναλάβετε τον εαυτό σας
Επαναλάβετε τα βασικά σας σημεία αρκετές φορές.
Να είστε άμεσοι
Λέγοντας «εγώ» και όχι «εμείς» οι άνθρωποι νιώθουν πως εννοείτε αυτά που λέτε.
Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις
Αυτό βοηθά στην εμπλοκή του ακροατηρίου. «Γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο όλα τα παιδιά; Να γιατί...»
Χρησιμοποιήστε συναισθήματα για να προωθήσετε ιδέες
Χρησιμοποιήστε συναισθηματική γλώσσα: «Είναι απαράδεκτο τόσα πολλά παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο».

Προσαρμοσμένο από το BBC

Ασκώντας κριτική σε ένα blog με πειθώ

Αυτό το blog για την πειθώ γράφτηκε από τον Mayowa, Νεαρό Πρεσβευτή της Oxfam.

Καμπάνια εναντίον του εμπορίου των όπλων – σε ένα τανκ/ Oxfam GB
Επέλεξα να εμπλακώ σε καμπάνια ελέγχου των όπλων, διότι το γεγονός ότι 747.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ένοπλης βίας με σόκαρε πραγματικά. Αυτό που με σόκαρε ακόμη περισσότερο ήταν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους κανονισμούς σχετικά με το εμπόριο της μπανάνας από ό, τι για το διεθνές εμπόριο των όπλων. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι προφανές σε μένα γιατί τα επικίνδυνα όπλα καταλήγουν στα χέρια των λάθος ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολέμαρχων και των καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όταν κοιτάξουμε τις πρόσφατες συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα στη Συρία, μπορούμε να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες των πυροβόλων όπλων σε ανήμπορος πολίτες. Αναρωτιέμαι συχνά, αν υπήρχε μια συνθήκη για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τον αριθμό των αθώων πολιτών που πεθαίνουν, και κυρίως τα παιδιά; Προσπαθώ επίσης να φανταστώ τι θα αισθανόμουν αν η δική μου οικογένεια εμπλεκόταν σε μια τέτοια σύγκρουση και πόσο θα έκανα ό, τι μπορούσα για να τους προστατεύσω. Αυτό ακριβώς με ενέπνευσε πραγματικά να εμπλακώ στην καμπάνια ελέγχου των όπλων, καθώς, αν και δεν έχω βιολογική σχέση με αυτούς που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκρούσεις, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν την ευθύνη να προστατεύουν ο ένας τον άλλο, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αλλά ο χρόνος εξαντλείται. Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, όπου πάνω από 150 κυβερνήσεις θα συναντηθούν τον Ιούλιο για να συζητήσουν μια νέα παγκόσμια συνθήκη για το εμπόριο όπλων έχει ήδη αρχίσει. Αν συμφωνηθεί μια αποτελεσματική συνθήκη, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει έτσι ώστε να μην πέσουν όπλα σε λάθος χέρια και να σωθούν χιλιάδες ζωές. Ελάτε κι εσείς μαζί μας στην καμπάνια για τον έλεγχο των όπλων, προσθέτοντας το όνομά σας στο αίτημά μας. Όλοι μαζί μπορούμε!

Η παγκόσμια καμπάνια για τον Έλεγχο των Όπλων για τη ρύθμιση του εμπορίου όπλων ήταν επιτυχής και τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Η συνθήκη υπογράφηκε από 130 χώρες.

Επανεξετάστε το blog:
 • Διαβάστε τις συμβουλές για την «πειστική» γραφή. Επισημάνετε τυχόν σημεία του blog που ακολουθούν τις συμβουλές. Πόσο επιτυχής νομίζετε ότι ήταν ο συγγραφέας στο να γράψει ένα blog σε ένα πειστικό στυλ;
 • Ξαναγράψτε τις πληροφορίες στο blog ως επίσημη επιστολή πείθοντας έναν φορέα λήψης αποφάσεων να λάβει μέτρα για το εμπόριο όπλων.

Υπάρχει μια επαναληπτική άσκηση για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αναπτύξετε την πειθώ στο γράψιμό σας εδώ.

Γράφοντας σε ένα φορέα λήψης αποφάσεων

Γράφοντας σε έναν πολυάσχολο φορέα λήψης αποφάσεων (για παράδειγμα, το Διευθυντή του σχολείου, το Δήμαρχο, ένα Βουλευτή) έχει τις δικές του δυσκολίες. Για παράδειγμα, τα μέλη του Κοινοβουλίου μιας χώρας μπορεί να λαμβάνουν περισσότερα από 200 γράμματα την ημέρα. Ακόμη και ο Διευθυντής σας θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα μεγάλο αριθμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνημάτων κάθε μέρα. Έτσι, θα πρέπει να στείλετε το μήνυμά σας γρήγορα και αποτελεσματικά. Η επιστολή σας δεν θα πρέπει να έχει έκταση δοκιμίου!

Επομένως:

 • Βεβαιωθείτε ότι η επιστολή σας είναι σύντομη. Η έκτασή της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία πλευρά ενός φύλλου χαρτιού Α4.
 • Η επιστολή θα πρέπει να είναι σαφής με σύντομες και διακριτές παραγράφους. Μείνετε σε ένα ή δύο βασικά σημεία.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ορθογραφία, τη στίξη και τη γραμματική.
 • Ο τόνος σας θα πρέπει να είναι τυπικός, αλλά φιλικός. Μην υιοθετήσετε ποτέ ένα εχθρικό τόνο, ακόμα και αν διαφωνείτε με τις πεποιθήσεις ή τις ενέργειες του παραλήπτη σας.
 • Συμπεριλάβετε ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξετε τα σημεία σας.
 • Τέλος, ζητήστε από τον παραλήπτη σας να κάνει κάτι για λογαριασμό σας.

Να είστε έτοιμοι για τη συνέχεια!